Paradoxul Catch-22

Cautand timp de cateva ore rezolvare la o serie de probleme pe site-urile de specialitate, am dat peste un comentariu pe cat de amuzant, pe atat de interesant. O simpla discutie tematica intre utilizatorii unui forum m-a ajutat sa dau peste un lucru extrem de interesant si de profund, in acelasi timp – Catch-22.
Pe scurt, acest termen descrie o situatie paradoxala, atunci cand un individ nu are nicio posibilitate de scapare din cauza regulilor care se bat cap in cap. Sunt sigur ca am trecut cu totii prin asta, chiar daca nu stiam la momentul respectiv cum se numeste… sau ca are un nume. Dar iata ca, in anul 1961, Joseph Heller a folosit pentru prima oara aceasta expresie pentru nuvela cu acelasi nume.
Ca sa intelegem mai bine acest termen, putem sa dam cele mai comune doua exemple, de care ne lovim aproape in fiecare zi:

  • Sunt falit si trebuie sa cer un imprumut de la o banca, dar sunt refuzat pentru ca sunt falit.
  • Vreau sa ma angajez, dar sunt refuzat la interviuri pentru ca nu am destula experienta.

Oricat ar fi de frustrante aceste situatii, se pare ca nu au nicio rezolvare directa. Cat despre numele in sine, acesta nu ar avea vreo reprezentare anume, fiind ales mai mult pentru eufonie.

Share your thoughts

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.