Cele mai folositoare sfaturi pe care nu le vei primi niciodata in web design si development

Ideea redactării acestui articol mi-a venit foarte târziu, din păcate, odată cu suportul moral care mi-a fost cerut în câteva rânduri legat de web design și development. Pe scurt – câteva persoane cu inițiativă au dorit să se apuce de învățat HTML, CSS, JavaScript și PHP – adică limbajele de bază pentru design și funcționalitate (programare) în mediul online. Partea cea mai provocatoare, pentru ei, a fost procesul efectiv de căutare a resurselor, cât și alegerea celui mai logic (și ușor) punct de început. Era și logic, nu?
Ei bine, profesioniștii în domeniu, chiar și avansații, tind adeseori să uite punctul 0 – cel de unde am pornit cu toții. Expusă în cel mai simplu mod cu putință, problema stă în felul următor: din cauza dezvoltării în permanență a tehnologiilor, a evoluției dispozitivelor de pe care accesăm Internetul, dar și a proceselor de schimbare a nevoilor noastre, ale consumatorilor, la fel și standardele web sunt într-o permanentă schimbare. Din cauza acestui proces, specialiștii care activează în domeniu sunt obligați să fie la fel de dinamici, preluând limbaje mai noi și tehnologii mai avansate decât generația anterioară. Nu e ușor și nici plăcut, pentru nimeni, să trebuiască să fie într-o continuă luptă de învățare și de căutare a informațiilor noi. Tocmai de asta, trebuie să…

Căutăm. Învățăm. Iterăm.

…exact. Altfel vei simți cum tehnologia trece pe lângă tine cu viteza luminii, iar tu rămâi doar la Internet Explorer (pun intended). Un alt punct în minus pentru programatori/ingineri, este nivelul scăzut de răbdare și atenție pe care le-o acordă muritorilor de rând – aici mă refer la persoanele care nu au o înclinație chiar atât de avansată spre științele reale, dar care totuși doresc, și au capacitatea, de a aduce un aport intelectual pozitiv acestui domeniu. Acest articol este dedicat întru totul lor.
La fel cum ziceam și în introducere, voi încerca să îți explic cât mai pe scurt experiența mea cu lumea IT, care poate te va ajuta:

  • În primul rând, nu încerca să aplici regulile de common sense pe care le-ai deprins până acum, din viața de zi cu zi. În programare, astea nu se aplică. Pe scurt, calculatorul face doar ce îi spui tu să facă, nu ce ai vrea. Deci, trebuie ca tu să-i înveți stilul lui de comunicare, care se folosește de instrucțiuni scurte, consecutive și logice.
  • În al doilea rând, încearcă să iei de bune (pentru moment) informațiile care ți se dau, fără a înțelege și “de ce se întâmplă asta?”, rămâi doar cu “dacă fac asta, se întâmplă asta”. În timp, când vei reuși să-ți dezvolți simțul logic, secvențial, de comunicare cu un computer prin limbajele de programare (sau design), vei reuși să simți și de ce se întâmplă respectivele lucruri.
  • În al treilea rând, va trebui să faci foarte multe exerciții, pentru fiecare capitol. Se zice că ai nevoie de cel puțin 1.000 de ore de practică, doar ca să ajungi la nivelul la care să înțelegi despre ce se vorbește în jur.
  • Programarea, sau web development-ul, nu sunt grele, dar sunt challenging. Te provoacă pe tine să înțelegi problema principală, să o împarți în subprobleme mai mici, pe care să începi să le rezolvi prin niște metode/funcții logice, cu niște cuvinte rezervate fiecărui limbaj, în parte.
  • Programarea e cam aceeași peste tot, în orice domeniu, diferă doar unghiul de abordare și limbajul (în mare, văzut din avion). Secretul constă în faptul ca tu să îți dezvolți logica de rezolvare a problemelor și să reții câteva cuvinte sau expresii pe care calculatorul le recunoaște.

Hai să îți dau un exemplu: pentru a crea un formular de contact, trebuie să faci cam următorii pași:

- Creare câmp *nume*;
 - Creare câmp *prenume*;
 - Creare linie de text pentru *subiect*;
 - Creare câmp de text pentru *mesaj*;
 - Creare câmp de adresă *adresa de mail*;
 - Creare câmp de telefon pentru *telefon*;
 (după cum deduci, fiecare câmp în parte, are niște constrângeri: telefonul e compus numai din cifre, adresa de mail conține @ și [punct] ro/com/en, etc., câmpul mesajului trebuie să fie mai mare decât linia de subiect, și așa mai departe)
 - Creare buton *Trimite*.

Astea le vei crea în HTML și le vei stila în CSS (formă, culoare, distanță între ele, etc.) ca să arate cel puțin la fel de urât ca al meu:

Funcționalitatea o vei putea da în JavaScript, sau PHP. Aici vei face următoarele:

- Recompui mesajul
 ...astfel încât să fie trimis...
 - la adresa mea de e-mail
 ...un e-mail nou cu subiectul...
 - id = "subiectul campului subiect de mai sus"
 ...din partea...
 - id = "nume" + id = "prenume"
 ...cu mesajul...
 - id = "mesaj"
 ...și le mai creezi o semnătură la sfârșitul mailului...
 - nume + prenume + nr.tel. + adresa de mail

Cam așa trebuie să gândești în toate cazurile, să împarți problemele în cele mai mici și mărunte subprobleme, în care poți.
Mai jos, am încercat să fac o listă cu cele mai utile platforme, de referință, pe care le frecventez și eu, și unde vei putea găsi tutoriale și exerciții de bază – From Zero to Hero și care îți vor fi cele mai de folos.

Share your thoughts

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.