Curs gratuit de CSS Grid sponsorizat de Mozilla Firefox

Sistemul de schematizare CSS Grid îți oferă posiblitatea de a crea rezultate uimitoare printr-un set de instrucțiuni CSS (cascade style sheet) suportat de toate browserele moderne, împărțind, practic, spațiul de lucru într-o grilă modulară. Elementele html existente vor putea fi poziționate mult mai ușor pe suprafața paginii web, indiferent de dimensiunea ei.
CSS Grid este un curs tip tutorial format din 25 de clipuri video care se întind pe parcursul a patru ore de explicații și exemple concrete, urmând a le dezbate cot la cot cu Wes Bos – un foarte bun developer full-stack și totodată trainer, din Canada. Sub mentoratul său au debutat în domeniul IT sute de începători din toată lumea… și mai nou, eu.
Acest curs a intrat în atenția celor de la Mozilla Firefox (n.red. recunoscuți pentru implicarea foarte activă în comunitatea dezvoltatorilor web), care au găsit interesul în a sponsoriza distribuirea lui în mod gratuit pentru orice doritor pasionat de web design. Tot ce trebuie să faci este să te înregistrezi aici pentru cursul CSS Grid, iar apoi să aștepți invitația de participare pe adresa de mail folosită la înscriere.
Ca să-ți faci o idee generală despre ce vei învăța în cele patru ore de tutoriale, îți voi prezenta tematicile fiecărei lecții în parte:

 1. CSS Grid Introduction.
 2. Starter files.
 3. Fundamentals.
 4. Dev Tools.
 5. Implicit vs. Explicit Tracks.
 6. grid-auto-flow Explained.
 7. Sizing Tracks.
 8. Repeat Function.
 9. Sizing Grid Items.
 10. Placing Grid Items.
 11. Spanning & Placing Cardio.
 12. auto-fit and auto-fill Explained.
 13. Using minmax for Responsive Grid.
 14. Grid Template Area.
 15. Naming Lines.
 16. grid-auto-flow Dense Block Fitting.
 17. Alignment & Centering.
 18. Re-ordering Grid Items.
 19. Nesting Grid with Album Layouts.
 20. Grid Image Gallery.
 21. Flexbox vs. CSS Grid.
 22. Recreating Codepen.
 23. Bootstrappy Grid with CSS Variables.
 24. Responsive Website.
 25. Full Bleed Blog Layout.

În final vreau să-ți spun și motivul pentru care m-a atras atât de mult cursul CSS Grid al lui Wes Bos – vei învăța pas cu pas să creezi o galerie foto responsive de tip mozaic, pe care o poți folosi pentru portofoliul tău personal, sau pentru alți clienți. Partea cea mai interesantă este cea că vei putea renunța la plugin-urile buggy de WordPress, putând realiza tot modulul doar din câteva linii de CSS și JS.
Dacă vrei să citești și despre cursul de Front-End Web Development oferit de cei de la Udacity și sponsorizat de Google, aruncă un ochi aici.

Share your thoughts

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.