Google Developer Challenge Scholarship
Domeniul IT pare a fi o nebuloasă pentru mulți dintre noi, care au rămas cu falsa impresie că aitiștii sunt hackerii pe care-i vedem în filmele de la televizor, sau studenții ăia de care auzim la știri că au luat locul I la nu-știu-ce concurs de robotică. Deși sună bine să fii aitist, lucrurile nu sunt chiar atât de exotice precum par.
Dacă stăm bine să ne gândim, Tehnologia Informației este deja răspândită peste tot în jurul nostru, nemaiputând face o diferență clară între ce este IT și ce nu este IT. Pe scurt – cam tot ce intră în sfera utilizării în mod profesionist (nu doar profesional!) a calculatorului, ține de domeniul IT.
Dacă știi ce faci, și-o faci bine, ești aitist.
Ei bine, pe același principiu m-am ghidat și eu, cam de prin ’98, când am început să gânguresc primele lucruri la un calculator, până în momentul de față, când, mai cunosc câte un lucru-două despre el. Nerăbdarea și deficitul de atenție m-au făcut să renunț la ideea de a deveni un programator în toată regula, din cauza volumului mare de muncă de migală fără a vedea rezultatele imediat, parfumate frumos și colorate, cum ne place tuturor.

Așa cum nimic nu se pierde, totul se transformă, am încercat să combin graphic design-ul și cunoștințele de programare pe care le dobândisem, în cel mai util mod în care am știut eu mai bine – front-end web development. Adică un fel de două feluri, poate trei: câteva linii de cod, câteva clickuri de grafică, multă logică, niște matematică de bază și un pic de programare. O frumusețe!
Oare ce treabă are Google cu asta? Stai că-ți spun…
Acum câteva luni, pe drum, într-un autocar, am citit un articol despre cum Google și cei de la Udacity oferă 60.000 de burse de școlarizare pe două mari domenii: Web developer și Android developer, which sounded very nice! În plus, dacă mai îndeplinesc câteva condiții, 3.000 de studenți vor trece mai departe, la următoarea bursă. Which is also nice, dar nu la fel de important ca prima.
Google Developer Challenge Scholarship
Acest curs constă, de fapt, în niște micro-tutoriale, video sau text, urmate fiecare de câte un exercițiu de consolidare a informației în mintea studentului. Timp de trei luni, el are obligația de a urma partea teoretică și de a rezolva fiecare dintre task-urile puse la dispoziție de mentori. Nivelul de la care poți să pornești este aproape zero, nefiind necesară o experiență anterioară legată de web design. Dar dacă mai știi câte ceva, îți va prinde bine (cazul de față).
Fiind vorba de o informație verificată și de actualitate, oferită într-un mod facil de consumat, care oricând se poate transforma într-un job bine plătit, acest tip de cursuri costă, într-un fel sau altul. Poți citi și Cele mai folositoare sfaturi pe care nu le vei primi niciodata in web design si development, despre cursurile pe care le-am urmat eu, costuri, eficiență, etc. Front-end Web Development Nanodegree, cel mai recent pe care l-am absolvit, ar costa cam $200/lună, ca să-ți faci o idee…
De ce am ținut morțiș să scriu acest articol despre Google Developer Challenge Scholarship? Ei bine, de fericire. Abia după câțiva ani de muncă haiducească în acest domeniu, a reușit cineva să-mi inducă un moment-două de Aha!. Șunt sigur că știi exact la ce mă refer – momentele alea când, efectiv, îți pică fisa. Da, când rămâi uimit cât de fraier ai fost până atunci, dar asta e viața. Măcar acum s-au legat toate.
Sunt foarte curios de momentele tale Aha!. Care fost ultimul și cum te-ai simțit?