Spune-mi adresa ta de e-mail ca sa-ti spun cine esti
Poate că sună un pic a vrăjitorie, cu ghicit în palme și tot tacâmul, dar nu este vorba despre asta. Promit să nu aibă nici legătură cu adresa de e-mail formală despre care te-au învățat la școală că ar fi bine s-o ai. Nu. Sunt doar fapte, cifre și informații pe care le au giganții online-ului despre tine.
Ca să-ncep cu începutul, te rog să te gândești de câte ori ai bifat o căsuță cu Terms and agreements fără să citești cu atenție fiecare dintre acei termeni și condiții. Exact, din păcate toți facem asta și apoi regretăm. După același principiu s-a ghidat și Uniunea Europeană când ne-a văzut ignoranța și nepăsarea, dând următorul Regulament (UE)2016/679 aplicabil din 25 mai 2018. E o lege pentru companii, că noi – oricum n-am fi citit-o…
Dacă simți că deja te-am plictisit, te invit să trecem direct la fapte. Undeva, în această lege (din câte țin minte – dar nu sunt foarte sigur că e vorba fix despre asta) se menționează că toți operatorii de date vor fi nevoiți să îți pună la dispoziție accesul către toate informațiile pe care le au despre tine. Zis și făcut, două cazuri lăudabile la Facebook și Google – cele două companii pe care le-a vizat micul meu studiu de caz. Dacă ești proprietar de business, poți citi mai multe despre GDPR și ce ar trebui să faci, aici.
Pe scurt, poți downloada câte o arhivă de fișiere cu informațiile brute pe care le are fiecare despre tine, care conțin toată evoluția ta (vei vedea mai jos la ce mă refer) ca utilizator al acestor două rețele. După ce am aruncat un ochi peste fiecare, îți pot spune următoarele:
Serviciul lor se numește Takeout și îți oferă posibilitatea de a fi în permanență conștient de datele pe care le lași în urma ta, folosind oricare dintre celelalte servicii Google: Mail, YouTube, Search, Photos, Keep, Google+, Contacts, Map, Fit, Chrome, Calendar, Location, etc. Asta s-ar traduce prin: fiecare click dat, cuvânt căutat, frază introdusă, conversație avută, videoclip văzut, locație vizitată, eveniment înregistrat, sunt stocate într-un spațiu mare-mare și sunt analizate statistic. Așa spun ei.
Ca o scurtă explicație – Google ține minte toate:
- pozele pe care le-am făcut cu telefonul;
- clipurile pe care le-am încărcat pe YouTube;
- chat-urile de pe Hangouts;
- contactele din telefon;
- documentele din Drive;
- evenimentele din Calendar;
- cuvintele/frazele din Google Search;
- clipurile vizualizate pe YouTube;
- site-urile accesate cu Chrome;
- site-urile salvate, parolele, informațiile auto-complete;
…până aici era OK, că doar de-aia avem cont pe Google… problema intervine de-aici încolo. Deci, Google ține minte toate:
- conversațiile pe mail (trimise/primite);
- locațiile unde am fost vreodată în ultimii 4 ani, de când am cont, cu acuratețe calculată și menționată;
- vehiculele cu care m-am deplasat / mers / călărit, cu exactitate calculată;
- metadate despre toate chestiile de mai sus, care pot include sistemul de operare folosit, dimensiunea ecranului, informații de locație, versiuni de programe folosite, etc. etc. etc.
Trebuie să fii conștient de faptul că, folosirea aceluiași cont de mail pe un PC, laptop, tabletă, smartphone, va ține minte fiecare dispozitiv în parte (sistem de operare, versiune, dimensiune ecran, browser folosit, model dispozitiv, date despre senzori, locație, aplicații instalate, ș.a.m.d.) și se va folosi de senzorii lui pentru a-ți determina localizarea pe glob, istoricul deplasărilor, căutări efectuate, videoclipuri văzute – posibil chiar și conversații avute în aceeași cameră cu dispozitivul (încă nu există vreun caz demonstrat, doar speculații).
Aici lucrurile stau puțin diferit. Dacă Google încearcă, mai mult, să ghicească unele informații personale, pe Facebook tindem să le introducem singuri: oraș de proveniență, orașul actual, număr de telefon, filme preferate, adresa de e-mail, prieteni, familie, poze personale, check-in-uri, deplasări și geolocație (Nearby friends), tag-uri la poze, conversații, like/emotions/share/comentarii, etc. Tot ce-i mai rămâne acestui gigant, e să prelucreze aceste informații în scopuri comerciale (și nu numai).
Și în acest caz, Facebook ținea minte cam următoarele:
- cuvinte/persoane/pagini căutate la search;
- lista de prieteni/filme/informații personale/pagini/grupuri/etc.;
- reclame servite;
- conversații avute;
- lista de like-uri/share-uri/comentarii;
- lista de locații atât unde ești/ai fost, cât și check-in-uri;
- Facebook are un A.I. care citește toate pozele și le atribuie câteva cuvinte cheie fiecăreia, bazate pe conținut (acest plugin vă arată ce crede Facebook că ar conține fiecare poză);
- încrucișări de date între informațiile despre tine, cât și cele ale prietenilor.
Astea sunt doar câteva dintre datele pe care le au cele două companii despre tine. Informații pe care tu le-ai dat, informații care pot fi accesate ușor sau nu, informații pe care le-ai făcut publice sau nu, informații despre care ai cunoștință… sau nu. Sfatul meu este să fii mai reticent/ă în ceea ce te privește atât pe tine, cât și pe prietenii tăi. Există scripturi care asta fac toată ziua: caută aceste informații pe care nu le consideri importante, le adună și trag niște concluzii: lui X-ulescu îi plac bananele, prietenilor lui le plac motocicletele, Ion și-a cumpărat un apartament cu adresa cutare, Maria are un băiețel, Vasile a jucat la loto, iar Andrei e plecat în vacanță timp de două săptămâni.