500k followers pe Social Media? Dar cine sunt acestia cu adevarat?
Te-ai gândit vreodată la acei 500k de followers cu care te tot lauzi tu pe Social Media? Cine sunt ei? De unde au venit? Dar cel mai important e… De ce te urmăresc ei, de fapt? S-ar putea ca răspunsul la ultima întrebare să te deranjeze puțin. Hai să vedem și de ce.
În ziua de azi poți vedea cum orice puștan de doișpe ani se filmează făcând cele mai tâmpite challenge-uri primite din partea prietenilor și provoacă o adevărată isterie în rândul tinerilor de aceeași vârstă. Sau din ce în ce mai multe fete care descoperă machiajul și faptul că apar mult mai mature și mai atrăgătoare dacă se vopsesc cu tot felul de licori pe față. Sau cele care au trecut deja la următorul pas – modeling, îmbrăcăminte, fitness, bla-bla. Ceva care să placă la toată lumea.
Felicitări – ai, totuși, 500k followers pe Social Media. Marea majoritate a brandurilor nici nu pot visa la așa ceva. Cu atât mai mult dacă treci de un milion. Dar, în afară de aceiași două sute cu care tot interacționezi de obicei, pe care-i cunoști și care chiar ar vrea să fie ca tine, ce informații mai știi despre restul? Niște date demografice pe care ți le arată orice tool, gadget-urile de pe care intră și în rest …? Nimic.
Nu prea știi ce ocupații au, pentru că toți lucrează ori la McDonald’s, BMW, Starbucks, modeling, Gucci, Dolce&Gabbana, ori la buzunaru lu mama si tata. Nu prea mai știi nici ce interese au că, să fim serioși, cine – în ziua de azi – mai știe ce-i place și ce nu? Oferta e destul de mare încât să satisfacă toată cererea, deci stăm la fel de bine și aici. Dar altceva? Mai știm?
Da. Știm că un follower e, de fapt, un simplu click pe butonul de like / follow / subscribe, depinde de rețeaua de socializare. Mai știm și că acel follower nu va primi întotdeauna feed din partea ta, din cauza reach-ului redus în mod artificial de niște algoritmi care par să te urască, bazați pe interacțiunea cu postarea în sine. Dar mai știm și că sexul vinde, dă click pe link dacă nu mă crezi. De aici – și gluma mea preferată despre Social Media (puțin răutăcioasă, dar e bună de dat exemplu):
Q: Știi ce-i lipsesc unei tipe cu 100.000 de fani pe Facebook?
A: Hainele.
După ce îți mai revii din râs încearcă să te gândești cât mai obiectiv la cât conținut valid are content-ul pe care îl produci, la cum reușește el să aducă plus-valoare universului în care trăim și cum vei putea tu să aduci ceva original, ca să te diferențiezi de restul bloggerilor / vloggerilor care fac același lucru.
— to be continued —