Dreptul la uitare
În fiecare zi ducem o luptă continuă de a face sau a posta lucruri noi pe site-uri, bloguri, sau pe rețelele de socializare, astfel încât să ne construim o imagine omniprezentă, interesantă și la curent cu toate trendurile mondene. Acest lucru ne asigură, în fața motoarelor de căutare, o activitate mai bună decât a concurenței, rămânând ca cele dintâi să ne indexeze noile articole și astfel, să câștigăm o poziție mai bună în rezultate.
Dar ce ne facem, însă, când aceste articole nu sunt scrise de noi, sau cu atât mai mult: când nu ne vin în ajutor? Vorbesc aici de momentele când presa, spre exemplu, scrie o serie de lucruri denigratoare (sau parțial adevărate) despre persoana, sau societatea noastră. Având un caractez exploziv, aceste articole sunt rapid indexate de către motoarele de căutare, consecință a traficului mare pe care îl au acest tip de site-uri, obținând, astfel, un efect al bulgărelui de zăpadă.
Nu este cel mai fericit moment în care să te afli și nici nu cred că cineva și-ar dori să fie, vreodată, în pielea ta. Din păcate, însă, aceste răni provocate în mediul online, se vindecă foarte greu, spunându-se că internetul nu uită niciodată. Acest lucru l-a luat în considerare și Uniunea Europeană atunci când, în 13 mai 2014, a votat o nouă lege privind protecția datelor cu caracter personal al persoanelor care invocă dreptul la uitare.
Dacă vrei să citești mai multe despre întâmplarea de la care a pornit totul, aruncă un ochi aici, sau peste hotărârea Curții de Justiție. Pe scurt, “această lege permite unor utilizatori să solicite motoarelor de căutare eliminarea rezultatelor pentru interogarea care conțin numele persoanelor respective. Pentru a fi eligibile, rezultatele afișate trebuie să fie inadecvate, irelevante sau să nu mai fie relevante ori să fie excesive”. (sursă)
În cazul în care te regăsești într-unul dintre cazurile de mai sus, Google îți sugerează să iei, în primul rând, legătura cu autorii articolelor, sau webmasterii site-urilor respective, pentru a rezolva problemele pe o cale amiabilă. În cazul în care acest lucru dă greș, link-urile următoare îți vor fi de mare ajutor:
- Eliminarea în baza dreptului la viață privată în UE – formular
- EU Policy Remove – FAQ